Poučevanje klasične in akustične kitare,ukulele, ustvarjalno petje za otroke in odrasle, ustvarjalne glasbene delavnice "Vive creative", poletna šola Viva creativa, tečaji učenja akordov, tečaji za učitelje : Spodbujanje k ustvarjanju...

četrtek, 23. februar 2012

O MENI IN POUČEVANJU


"Glasba je namenjena vsakomur!

Zapomnite si: nikoli ni prepozno začeti nekaj čudovitega!"    O. D. Maddock


CELJE Ajša Svetlin
041 393 802

O poučevanju:
Po končanem študiju kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani in specializaciji v Nizozemski sem nekaj let poučevala kitaro na osnovni in srednji stopnji v Glasbeni šoli Celje. Sedaj pa poučujem kitaro v Glasbeni šoli skladateljev Ipavcev Šentjur.

Z zapisovanjem idej, kako poučevati na bolj ustvarjalen način, je  leta 2010 nastal priročnik za ustvarjalno poučevanje kitare z naslovom Viva creativa (Živela ustvarjalnost!),
  

ki je namenjen učiteljem, učencem v glasbenih šolah.


 Pri pisanju priročnika se mi je porodila  ideja, da naj vsak otrok (kdor zato pokaže zanimanje) piše, ustvarja svoj učbenik skladb, uglasbenih pesmi, sestavlja svoj učni načrt v skladu s svojimi željami in zmožnostmi in tako je nastal julija 2014 Ustvarjalni zvezek z naslovom Jaz ustvarjam glasbo: Improviziram, Skladam, Uglasbim pesem. 


Nekaterim učencem-začetnikom, ki radi ustvarjajo, ta zvezek ustreza. Nekaterim ne.  Veliko je odvisno od življenjskih situacij, v katerih se učenec nahaja. V določenem obdobju bo otrok z veseljem ustvarjal, v določenem ne.

  V individualni pouk poleg rednega klasičnega programa vključujem tudi  glasbene želje otrok (da igrajo glasbo, pesmi, melodije, ki jih imajo radi). Vsak ima svoje glasbene želje. Nekateri se radi učijo ustvarjanja, nekateri se radi učijo igrati akorde in zraven prepevati, nekateri instrumentalne skladbe različnih glasbenih zvrsti.

Leta 2014 sem na kitaro in clavinovo v sodelovanju z Dariom Severjem ustvarila glasbene podlage za nekatere meditacije v knjigi 13 kreativnih meditacijskih tehnik za vsak dan Natalije Pavlin,
  v letu 2015 pa zgoščenko V tebi je vse. V njej ob spremljavi akustične kitare prepevam svoje pesmi, ter pesmi pesnic: Zvezdane Majhen in Valerie Kraševec. Pesmi odkrivajo življenska sporočila. Namensko sem jih uglasbila v počasnejših ritmih, da so besedila -sporočila pesmi slišna, ter da zgoščenko lahko uporabimo tudi za  meditacijo, umiritev uma, sprostitev.


Poslušanje pesmi Poslanstvo - youtube - posnetek s koncerta v dvorani Narodnega doma Celje
Poslušanje pesmi-Reka življenja poje v meni

    Prenos -    PESMARICA SLOVENSKIH POPEVK Z AKORDI -KLIKNI NA POVEZAVO

V pesmarici sem zbrala in uredila nekatere slovenske popevke. S klikom na zgornjo povezavo, si jih lahko brezplačno prenesete. Veselo prepevanje vam želim:)

V septembru 2019 sem na fb strani Viva creativa začela objavljati videe, ki smo jih posneli tekom leta pri pouku kitare za učence, učitelje, starše z namenom "objavljanja novih idej, širitev znanja ...". Vabljeni k ogledu:)

Glasba je namenjena vsakomur. 

Zapomnite si: nikoli ni prepozno začeti nekaj čudovitega!

O. D. Maddock 


NA MAJICO NASLIKALA: RINA BARŠEK